2017 m. vasario 19 d., sekmadienis

Alkoholio žala smegenims


Sunkiau atlikti fizinės ištvermės reikalaujančius darbus, susilpnėjęs regėjimas, nerišli kalba, sulėtėjęs reakcijos laikas, susilpnėjusi atmintis – tai tik kelios alkoholio paveiktų smegenų pasekmės. Kai kuriais atvejais alkoholio vartojimas pasireiškia tik trumpalaikiu sveikatos sutrikdymu (po vienos ar dviejų stiklinių vyno) ir problema išsprendžiama, kuomet nustojama vartoti. Kita vertus, žmogui, kuris jau ilgokai nevengia taurelės, atsiranda su smegenimis susijusi žala, kuri išlieka net pastarajam ir nustojus vartoti bei išsiblaivius. Aišku tai, kad pernelyg dažnas alkoholio vartojimas gali turėti stiprų ir ilgai išliekantį efektą, kuris pasireiškia trumpalaikiais, o kartais ir ilgalaikiais atminties praradimais. Netgi vidutinis alkoholio vartojimas gali paspartinti atminties „duobių“ atsiradimą, ką įrodo atlikti tyrimai su alkoholio poveikiu vairuotojams. Kaip stipriai alkoholis veikia smegenis priklauso nuo kelių faktorių:
•    alkoholio vartojimo dažnumas ir išgeriamas kiekis 
•    amžius, kada pradedama vartoti ir bendra vartojimo trukmė
•    asmens amžius, išsilavinimas, lytis, paveldimumas bei šeimos alkoholio vartojimo  istorija
•    bendros žmogaus sveikatos būklės
Alkoholio žala atminčiai gali būti padaroma jau po kelių taurelių, o didėjant išgeriamo alkoholio kiekiui didėja ir žala. Dideli išgerto alkoholio kiekiai, ypač kuomet tai daroma su tuščiu skrandžiu, sukelia tokį poveikį atminčiai, kad vartojantysis dažnai net neprisimena esminių kažkokio įvykio aplinkybių, o kartais pamiršta net ir visą įvykį. 
Buvo atliktas tyrimas, kurio metu buvo stebimi 772 koledžo studentai. Jiems buvo užduotas klausimas „Ar kada nors esate atsibudę naktį, po išgertuvių, negalėdami prisiminti nei ką darėte, nei kur buvote?“ Iš visų alkoholį vartojančių studentų 51 proc. pasakė, jog kažkuriuo metu savo gyvenime jie buvo tai patyrę, o 40 proc. pasakė, kad buvo tai jiems buvo nutikę tais pačiais metais, kai buvo atliekama apklausa. Iš šio skaičiaus 9,4 proc. apklausiamųjų patvirtino, kad tai patyrė pavartoję alkoholio per pastarąsias 2 savaites. Studentai vėliau sužinojo, jog jie dalyvavo įvairiuose pavojinguose įvykiuose, apie kuriuos nieko negalėjo prisiminti tokiuose kaip vandalizmas, nesaugus seksas ir pavojingas vairavimas. 
Vienodas skaičius vyrų ir moterų pranešė apie atminties praradimus nepaisant to fakto, kad vyrai vartodavo gerokai didesnius kiekius alkoholio nei moterys. Galima daryti prielaidą, kad nepaisant suvartojamo alkoholio kiekio moterims yra didesnė rizika patirti atminties sutrikimą nei vyrams. Moterų polinkis greičiau „išsijungti“ turbūt priklauso nuo skirtingo alkoholio pasisavinimo vyrų ir moterų organizmuose. Po daugybės atliktų tyrimų galima teigti, kad moterys ne tokios atsparios medicininėms alkoholio vartojimo pasekmėms nei vyrai. Pavyzdžiui, moterims alkoholikėms dažniau išsivysto kepenų cirozė, pažeidžiami širdies raumenys, nervų sistema.       
Po atliktų tomografinių nuotraukų, paaiškėjo kad smarkus alkoholio vartojimas keičia smegenis taip, jog jos ima trauktis, sumažėja jų pilkoji ir baltoji smegenų medžiaga. Tai buvo būdinga tiek vyrams, tiek moterims. Alkoholikams pažeidžiamas gebėjimas mokytis bei sutrikdoma atmintis. Skirtumas tik tas, kad moteris šie pažeidimai atsirasdavo per dvigubai trumpesnį laiką nei nei vyrams. Taigi galima daryti prielaidą, kad moterų smegenys labiau pažeidžiamos nei vyrų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą