2017 m. balandžio 18 d., antradienis

Kepenų suriebėjimas


Taigi, kaip jau galima spėti iš pavadinimo „kepenų suriebėjimas“, šios ligos metu kepenys paprasčiausiai tampa „riebios“. Kepenyse visuomet yra šiek tiek riebalų, tačiau kuomet riebalai sudaro daugiau nei 5-10 proc kepenų svorio, tuomet tai jau galima vadinti kepenų suriebėjimu. Beje, suaugusio žmogaus kepenys sveria apie 1-1,5 kg. Šią ligą galima gana lengvai išgydyti, kartais pakanka pakeisti valgymo įpročius. Paprastai kepenų suriebėjimą pastebėti iš karto yra sunku ir tik atsiradus didesnėms komplikacijoms galime pajusti, kad kažkas yra negerai. Kepenys yra didžiausias mūsų organas. Pagrindinė kepenų funkcija – suvirškinti visa tai, ką suvalgome ar išgeriame bei pašalinti iš kraujo visa tai, kas yra žalinga ir nereikalinga mūsų organizmui. Kepenys „nukenksmina“ į organizmą patenkančias blogas medžiagas, o maistą išsiskyrusios tulžies pagalba suskaido taip, kad jis būtų lengvai įsisavinamas mūsų organizmo.

Kaip atsiranda?
Jeigu kepenyse atsiranda per daug riebalų šis valomasis procesas sutrikdomas. Kuomet į kepenis patenka per daug toksinų, jos pernelyg apkraunamos ir negali iš karto išsivalyti. Tuomet kepenų ląstelės pradeda gaminti riebalus taip tarsi atskirdamos arba izoliuodamos toksinus. Tokiu atveju kepenyse pradeda kauptis riebalai ir tai gali išsivystyti į steatozę. Paskaičiuota, kad nuo steatozės kenčia apie 10-20 proc. JAV gyvenančių žmonių.

Simptomai
Kaip jau minėjau kepenų suriebėjimas arba steatozė nėra lengvai diagnozuojama liga, nes beveik neturi jokių simptomų išskyrus lengvą nuovargį arba nedidelį diskomfortą pilvo storyje. Kepenys šiek tiek padidėja, o jų padidėjimą gali nustatyti tik gydytojas specialaus tyrimo metu. Kepenų suriebėjimas gali sukelti uždegimą, o toks uždegimas yra lydimas tokių simptomų kaip apetito stoka, svorio netekimas, skausmas pilvo srityje, nuovargis.

Kepenų suriebėjimo priežastys
Dažniausiai suriebėjimo priežastis yra besaikis alkoholio vartojimas. Pernelyg riebaus maisto vartojimas ne visuomet sukelia kepenų suriebėjimą. Be alkoholizmo suriebėjimą gali sukelti dar nutukimas,  padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje, diabetas, genetinis paveldimumas, pašalinis tam tikrų medikamentų (aspirino, steroidų, tamoksifeno, tetraciklino) poveikis. 

Kaip kovoti su kepenų suriebėjimu?
Visų pirma teks atsisakyti alkoholio. Tai didžiausias kepenų suriebėjimo kaltininkas. Alkoholis gali sukelti kepenų ląstelių uždegimą, todėl norint išvengti kepenų suriebėjimo pirmiausia teks gerokai apriboti alkoholio vartojimą, o tam tikrais atvejais ir visai jo atsiakyti. 
Kepenų suriebėjimą gali sukelti maistas, kuriame per daug angliavandenių. Cukrus bei produktai pagaminti iš baltų miltų  yra didžiausi šios ligos sukėlėjai. Jų teks atsisakyti arba gerokai apriboti jų vartojimą. Kodėl? Nes kepenys angliavandenių perteklių verčia į riebalus. Jeigu jums diagnozuotas kepenų suriebėjimas, vertėtų valgyti mažiau duonos, makaronų, ryžių, bulvių, įvairių grūdinių košių.
Pagaliau valgykite daugiau daržovių ir vaisių. Tinka tiek  žalios, tiek virtos daržovės. Tai geriausias vaistas nuo kepenų ligų.
Informacija paimta is https://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_liver

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą